Türkiye’nin en eski binası

Farklı kültürlere ait milyonlarca tarihi eserler, Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binası İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından sergileniyor.

Arkeoloji Müzesi, Ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından 19. yüzyılın sonuna doğru İmparatorluk Müzesi olarak kuruldu. 13 haziran 1891 yılında ziyarete açıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, milyonlarca eserleri barındırması sayesinde dünyanın en büyük müzeleri arasında yerini aldı. Müze; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olarak 3 ana birimden oluşması sebebiyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırıldı. Aynı zamanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Türkiye’nin ilk müzesidir.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Balkanlar, Afrika, Mezopotamya, Arap Yarımadası, Anadolu ve Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına ait eserleri muhafaza ediyor.

Sidamara Lahdi

Arkeoloji Bilimi açısından müzede sergilenen en önemli eserlerden biri olan Sidamara Lahdi Konya Ambar Höyük kazılarında bulundu. 1901 yılında İstanbul’a getirilen eser, 32 ton ağırlığında olup dünyanın en ağır lahdi olarak biliniyor. Mitolojik Görsel figürleriyle göz kamaştıran eşsiz bir eserdir.

Kadın Ozan Sappho’nun Başı 

Antik dönemin en önemli kadın şairlerinden olan Sappho’nun kafatası heykeli İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor.

Nehir Tanrısı Okeanos’un Heykeli 

 Yunan Mitolojisinde Okeanos, nehir tanrısıdır. Gökyüzünün ve yerin ilk tanrıları olarak kabul edilen Uranus ile Gaia’nın ilk çocuğudur. Aynı zamanda ilk titandır. Müzedeki Heykelin, Ephesus (Efes) Roma Dönemi ms. 2. yüzyılda yapıldığı düşünülmekte.

Kameraya yansıyanlar

Yorum bırakın